?loading?...
Bloggen?!
Wie schrijft die blijft!
Zonder passie geen resultaat
DEC 2017 / RUTH DALEMANS

Gisteren had ik het genoegen om samen met ons projectteam deze website onder de aandacht te brengen van gedreven ouders en professionals tijdens de COM@Modemdag. Ondanks het slechte weer was de zaal goed gevuld. Na een korte introductie, werd een fragment voorgelezen uit Ghost Boy van Martin Pistorius. Dit boek grijpt je gewoon naar de keel: Hoe belangrijk is het dat er iemand in je gelooft! Iemand die je ziet voor wie je bent!  Je competenties ziet ondanks je beperkingen. Iemand die samen met je zoekt naar een deur naar de wereld, een kanaal om je te uiten. Op zoek gaat naar een manier waarop je invloed kan hebben op je fysieke en sociale omgeving, dat het er toe doet dat je er bent! Dat je BENT.

Er hing een positieve sfeer tijdens deze dag. Een dag waarop professionals van en met elkaar willen leren...allemaal met hetzelfde doel: mensen met communicatieve beperkingen ondersteunen bij het vinden van hun stem en het vergroten van hun communicatieve mogelijkheden.

Ook tijdens onze workshops was die `positive vibe` te voelen. Professionals waren enthousiast over onze website. Met passie hebben Uta, Edith, Katrien en ik 2 jaar lang gewerkt aan deze website samen met heel veel andere mensen. Zonder passie, geen resultaat. Motivatie en de rol van de omgeving kwamen ook tijdens onze interactieve sessie met de deelnemers naar voren als belangrijkste factoren om de inzet van een communicatiehulpmiddel tot een succes te maken...daar heb je ze weer MOTIVATIE, iemand die voor je wil gaan, iemand uit de OMGEVING die je mogelijkheden wil zien en er samen met je voor wil gaan, iemand die in je gelooft en gedreven is een communicatiekanaal te vinden dat past bij jou en jouw leven.

 

Die passie zag ik ook bij Wim De Backer toen hij op eigen enthousiaste wijze, ondersteund door Jo Daems, het ene hulpmiddel na het andere liet zien om mensen met communicatieve uitdagingen te ondersteunen.  Gepassioneerd gaf hij commentaren , woog hij voor-en nadelen af, demonstreerde hij de werking. Als een gedreven professor liep Wim van de ene kant van het podium naar het andere, van de ene laptop naar de andere om op korte tijd, maar zoveel mogelijk te laten zien. Achteraf bleek hij een beetje teleurgesteld omdat hij dat ene hulpmiddel waarover hij zelf zo enthousiast was, niet had laten zien...en daarop kreeg ik meteen een persoonlijke demonstratie van de mogelijkheden van dat hulpmiddel, een app waarbij je communicatiekaarten kunt vullen en delen met anderen. Met een druk op een knop kun je de communicatiekaart vertalen naar eender welke taal en vervolgens laten uitspreken. Je kan alleen maar hopen dat je bij iemand als Wim terecht komt als je op zoek bent naar een geschikt hulpmiddel voor je communicatief probleem.

Tijdens de ervaringsbeurs kwam een jonge gedreven ergotherapeut naar ons toe, bijna met tranen in de ogen. Ze zag zoveel oudere mensen met een niet aangeboren hersenletsel waarvan ze wist dat ze haar van alles willen zeggen, maar dat niet kunnen omdat ze geen geschikt hulpmiddel hebben. Ze vroeg hoe ze hier aan moest beginnen, dat ze hier geen kennis of expertise voor had...we gaven haar tips en brachten haar in verband met andere gedreven professionals aanwezig op de ervaringsbeurs. Zij voelde zich een groentje, maar wat ze had was PASSIE, MOTIVATIE om op zoek te gaan naar een geschikt hulpmiddel; De OMGEVING te mobiliseren, te luisteren naar wat mensen die zich moeilijk kunnen uiten te zeggen hebben...en juist die PASSIE is de sleutel tot succes, want zonder passie geen resultaat!

DEEL DIT ARTIKEL VIA      
RECENTE BLOGS
Communiceren met tablets, een overzicht
MEI 2018 / WIM DE BACKER
Zelf een communicatiepaspoort maken, een handige tool:
MEI 2018 / WIM DE BACKER
Stephen Hawking: Boegbeeld voor mensen met een communicatieve beperking.
MRT 2018 / EDITH HAGEDOREN
De puzzelstukjes vallen op hun plaats
JUN 2017 / EDITH HAGEDOREN
START HIER! BEWUSTWORDING
GEBRUIK VAN HET HULPMIDDEL
HULP­MIDDELEN OVERZICHT
BLOG
NIEUWS
FAQ
KENNISCENTRA
PROFESSIONALS & LEVERANCIERS
HANDIGE LINKS

ZUYD
Expertise centrum Innovatieve Zorg en Technologie
Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg | Lectoraat Autonomie en Participatie

POSTBUS 550, 6400 AN Heerlen
Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen
communicatiehulpmiddelen@zuyd.nl

www.zuyd.nl - www.eizt.nl