?loading?...
Bloggen?!
Wie schrijft die blijft!
Stephen Hawking: Boegbeeld voor mensen met een communicatieve beperking.
MRT 2018 / EDITH HAGEDOREN

Stephen Hawking presenteert tijdens congres van de NASA

Het kan u niet ontgaan zijn. Afgelopen week overleed de natuurkundige Stephen Hawking. En voor wie niet weet wie Stephen Hawking was, hij was een geniale denker en bekend vanwege zijn publicaties over de “big bang” theorie en zwarte gaten in het heelal. De Hawkingstraling is naar hem vernoemd. 

Maar daarnaast was Stephen ook de wetenschapper die rolstoelafhankelijk was. Hij leed al vanaf zijn 21e jaar aan ALS en nadat hij in eerste instantie zijn loopfunctie verloor, werd later ook zijn stem aangetast evenals zijn arm- en handfunctie. Uiteindelijk verloor Hawking zijn stem helemaal. In het begin kon hij alleen nog maar communiceren via zijn echtgenote die letters aanwees. Als Hawking zijn wenkbrauw optrok werd de letter genoteerd. Het voeren van een normaal gesprek was niet meer mogelijk, laat staan het schrijven van een publicatie.

In 1985 kreeg Hawking van een bevriend wetenschapper; Walt Woltosz één van de eerste spraakcomputers. Hij kon letters en woorden selecteren door zijn ogen te bewegen en de woorden en zinnen werden uitgesproken. Naast het voeren van gesprekken was Hawking met zijn communicatiehulpmiddel weer in staat interviews en lezingen te geven. Hij bereidde het voor en plaatste de tekst van te voren in het communicatiehulpmiddel. Dit  speelde hij af tijdens de interviews en conferenties. Zo kon hij toch op een redelijke snelheid spreken met zijn communicatiehulpmiddel. Doordat Stephen Hawking ondanks zijn forse beperkingen toch in de publiciteit bleef optreden, gaf hij mensen met een communicatieve beperking een gezicht. En was er aandacht voor de problematiek en de technologische oplossingen.

Stephen Hawking ontmoet Barack Obama         Stephen Hawking ontmoet Bill en Hillary Clinton

Na het overlijden van Stephen Hawkings waren er diverse documentaires te zien op tv. Een fragment uit de documentaire op RTL-Z maakte veel indruk. Hierin vertelt zijn jongste zoon Tim dat zijn vader tijdens de kleuterjaren van Tim zeer moeizaam sprak en dat hij niet begreep wat zijn vader vertelde. “Pas toen mijn vader zijn stem verloor en een communicatiehulpmiddel kreeg, was ik in staat om een gesprek met mijn vader te voeren”. Een mooiere omschrijving van de impact van een communicatiehulpmiddel kunnen wij niet bedenken!

De documentaire terugkijken kan op:         

https://www.rtl.nl/video/e003b7c9-468b-36ce-b581-149167556b70/

 

DEEL DIT ARTIKEL VIA      
RECENTE BLOGS
Communiceren met tablets, een overzicht
MEI 2018 / WIM DE BACKER
Zelf een communicatiepaspoort maken, een handige tool:
MEI 2018 / WIM DE BACKER
Zonder passie geen resultaat
DEC 2017 / RUTH DALEMANS
De puzzelstukjes vallen op hun plaats
JUN 2017 / EDITH HAGEDOREN
START HIER! BEWUSTWORDING
GEBRUIK VAN HET HULPMIDDEL
HULP­MIDDELEN OVERZICHT
BLOG
NIEUWS
FAQ
KENNISCENTRA
PROFESSIONALS & LEVERANCIERS
HANDIGE LINKS

ZUYD
Expertise centrum Innovatieve Zorg en Technologie
Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg | Lectoraat Autonomie en Participatie

POSTBUS 550, 6400 AN Heerlen
Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen
communicatiehulpmiddelen@zuyd.nl

www.zuyd.nl - www.eizt.nl