SIDE
Commap

SIDE is een communicatieprogramma gebaseerd op letterspelling. Een voor een worden de letters op een beeldscherm of apparaat getoond.

Toepassing

SIDE werkt met behulp van een enkele schakelaar waarmee de gebruiker, wanneer de juiste letter in beeld is, de letter kan selecteren. De gekozen letters worden bovenaan in het beeld weergegeven. Daarnaast kunnen samengestelde zinnen worden uitgesproken door het apparaat. SIDE werkt met grote letters en menu opties onderin het scherm. De samengestelde regel of webpagina rolt over het scherm zodat deze zonder oogbeweging te lezen is.

De letters en de menu opties worden een voor een in het onderste deel van het scherm gepresenteerd. Met de schakelaar kan de gebruiker de letter of menu optie selecteren, de samengestelde zin wordt dan in het bovenste deel van het scherm zichtbaar. De ingebouwde woordenlijst biedt de gebruiker de mogelijkheid om de samengestelde woorden aan te vullen. Met de spraakgenerator van SIDE is het mogelijk om de samengestelde zinnen uit te laten spreken. Ook kunnen geselecteerde stukken uit bijv. boeken of artikelen worden voorgelezen.

Indicatie

SIDE is een communicatieprogramma dat speciaal voor mensen met de combinatie van een bewegingsstoornis en een verminderde oogfunctie is ontwikkeld, voor mensen met het “Locked In Syndroom”, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) of met een hoge dwarslaesie.

Aanvullende informatie

  • Bediening kan via een normale drukknop, lipschakelaar of een schakelaar op hersensignalen
  • De spraakgenerator ondersteunt meerdere talen
  • E-mailfunctie: via een link met het mailprogramma is het mogelijk e-mails te lezen en te schrijven
Kenmerken

Soort communicatie­hulpmiddel : Software
Bruikbaar buiten: Ja

Maakt gebruik van

Indeling: Tekst
Bediening: Drukknop, Hoofdbediening, Voetbediening, Mondbediening, Brainfinger
Toets­combinaties: Nee
Niveau­indeling: Nee

Invoer

Invoer: Tekst
Symbolen bibliotheek: Nee
Woord­voorspelling: Ja
Zin­voorspelling: Ja
Voorkeurs­zinnen: Ja

Uitvoer

Uitvoer: Display, Synthetische spraak

Extra functies

Bediening laptop via coh: Nee
E-mail: Ja
Internet: Nee
Zin­voorspelling: Nee
Omgevings­bediening: Nee